Kansanedustajat: Pariisin sopimus edellyttää hiilivapaata Eurooppaa

Peter Thoeny - Quality HDR Photography (CC BY-NC-SA 2.0)

Kansanedustajat: Pariisin sopimus edellyttää hiilivapaata Eurooppaa

Pariisin sopimus tarkoittaa sitä, että Euroopan tulee saada päästöt nollaan, sanoo kaikkien eduskuntapuolueiden kansanedustajista koostuva energiaremonttiryhmä tiedotteessaan.

Pariisin sopimus tarkoittaa sitä, että Euroopan tulee saada päästöt nollaan, sanoo kaikkien eduskuntapuolueiden kansanedustajista koostuva energiaremonttiryhmä tiedotteessaan.

Ensimmäistä kertaa kaikki vähänkään merkittävät maat (187 maata, yli 98 % maailman päästöistä) ovat sitoutuneet vähentämään päästöjään. Pariisissa annettujen lupausten arvioidaan kuitenkin johtavan 2,7 asteen lämpenemispolulle.

”Päästöjä on leikattava jo vuoteen 2030 mennessä neljännes lisää verrattuna Pariisissa annettuihin lupauksiin, jotta pysytään 1,5 asteen lämpenemispolulla. Tänään kokoontuvalta Eurooppa-neuvostolta toivomme päämiestason linjausta, että myös EU lisää vauhtia.”, eduskunnan energiaremonttiryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen (kok) sanoo.

EU:n tulee nostaa vuoden 2030 päästövähennystavoite 50 prosenttiin (nyk. 40%), kun se maaliskuun Eurooppa-neuvostossa tarkastelee tavoitteidensa suhdetta Pariisin sopimukseen.

”Pääsisimme edullisemmin Suomen omiin hiilien, öljyn ja uusiutuvan energian tavoitteisiin, jos EU-tavoite nostaisi päästökaupan jaloilleen. Se loisi markkinoita cleantech-viennille ja vähentäisi tarvetta tukivetoiseen ohjaukseen.”, energiaremonttiryhmän varapuheenjohtaja Hanna Kosonen (kesk) huomauttaa.

Pariisin sopimuksen oikeudenmukainen toteuttaminen tarkoittaa, että Suomen tapaiset maat luopuvat fossiilisista energianlähteistä kokonaan vuoteen 2050 mennessä.

”Käytännössä energiaremonttiryhmän teesit eivät ole enää maksimi vaan minimi. Kyse on erityisesti liikenteen päästöistä ja siitä, miten korvaamme autojen käyttämästä öljystä sen toisenkin puolikkaan, joka ei hoidu biopolttoaineilla.”, Mykkänen tarkentaa.

Seuraavan 15 vuoden aikana päästötalkoiden pääasia on Sipilän hallituksen ohjelman mukainen luopuminen kivihiilestä ja tuontiöljyn käytön puolittaminen. Tällä aikajänteellä biopolttoaineet ovat avainasemassa. Samalla on luotava edellytykset erityisesti sähkö- ja vetyautojen kiihtyvälle lisääntymiselle, koska ilman niitä emme pääse jatkotavoitteisiimme.

Investoinnit liikenteen uusiin käyttövoimiin ja jakeluverkkoon eivät välttämättä käynnisty pelkästään Suomen linjausten varassa, vaan edellyttävät näkymää vähintään pohjoismaiden laajuisen markkinan suunnasta.

”Ruotsi on arvioimassa kannustimiaan biopolttoaineissa. Olisi oikea aika sopia öljyn syrjäyttämiselle yhteisiä askelmerkkejä, kun tavoitteet ovat jo samansuuntaiset.”, Kosonen huomauttaa.

Pariisin henki ei toteudu vain hallitusten päätöksillä. Haastamme jokaisen suomalaisen ilmastotalkoisiin omassa elämässään. Myrskyvaroitus ry:n ilmastolupaus.fi -kampanja on syksyn aikana innostanut monia ottamaan tavoitteeksi henkilökohtaisten hiilipäästöjensä puolittamisen 10 vuodessa. Myös useat kansanedustajat ovat ottaneet haasteen vastaan. Katso täältä mukana olevat kansanedustajat.

Eduskunnan energiaremonttiryhmään kuuluu kansanedustajia kaikista eduskuntapuolueista. Ryhmän tavoite on hakea yhteisiä kulmakiviä pitkäjänteiseen energiapolitiikkaan ja edistää fossiilivapaaseen energiajärjestelmään siirtymistä. Eduskunnan energiaremonttiryhmän teesit (marraskuu 2015).

Lisätietoja:
Kai Mykkänen gsm 045-614 3949
Hanna Kosonen gsm 040-717 1114Vaadi energiaremonttia Suomeen

Haluan energiaremontin!
 Kyllä Ei

HALUAN SUOMEEN ENERGIAREMONTIN

5795
Haluaa energiaremontin

Sähköpostiosoitteiden käyttö