Energiaremontti2015:
modernin maailman kansanliike

brändijuliste.jpg

Minulta on kyselty Energiaremontti-kampanjan tavoitteista, taustoista ja organisoitumisesta. Ajattelin, että on helpointa avata koko homma näin kirjoituksen välityksellä, täältä pesee.

Energiaremontti on moderni kansanliike. Se ei siis perustu hierarkiaan tai pysyviin resursseihin, kuten perinteiset organisaatiot. Nykyajan kansalaisyhteiskunnassa on hyvin tyypillistä, että samasta asiasta innostuneet ihmiset järjestäytyvät toimimaan yhteisesti jaettujen tavoitteiden eteen, löyhästi koordinoidussa verkostossa. Yhteiskunnallisen keskusteluun ja muutokseen innostaminen ei välttämättä vaadi kuin hyvät tavoitteet, tietokoneen, joukon motivoituneita ihmisiä, ja paljon riemukasta mieltä.

Miten tällainen liike sitten saa alkunsa? Maailmalla on käynnistynyt puhtaan energian läpimurto, joka koskee myös Suomea. Päivittäin saadaan lukea maailmalta ja Suomesta monenlaisia uutisia tuulivoiman kasvusta, aurinkoenergian hintojen romahduksesta, energiajättien täyskäännöksistä, kotitalouksien itse tuottamasta energiasta ja niin edelleen. On käynyt Suomessakin selväksi, että irrottautuminen vanhasta on nyt mahdollista.

Maailman trendien innoittamana joukko suomalaisia professoreita julkaisi viime vuonna raportin uudesta energiapolitiikasta Suomelle. Energiaremontti on meille valtava mahdollisuus. Meillä on osaamista, teknologiaa ja resursseja, joilla voisimme irrottaa Suomen tuontienergiasta ja tuottaa ratkaisuja nopeasti kasvaville globaaleille puhtaan teknologian markkinoille. Jostain syystä täällä ajetaan kuitenkin käsijarru päällä ja maailman annetaan mennä oikealta ja vasemmalta ohi.

Kampanjassa on siis kyse tästä: iso ja jatkuvasti kasvava joukko suomalaisia uskoo, että professorityöryhmä puhuu totta. Globaali energiamurros ei ole Suomelle uhka, vaan mahdollisuus. Uskomme, että energiaremontti – nopea siirtyminen uusiutuvaan, kotimaisesti tuotettuun energiaan pohjautuvaan järjestelmään, keinoina energiatehokkuuden rajut parannukset, älyjärjestelmien hyödyntäminen ja uusiutuvan energian merkittävästi laajempi hyödyntäminen – olisi hyväksi Suomelle.

“Paras tapa ennustaa tulevaisuutta on tehdä se itse”, ja muita oppeja demokratiasta

Muutosta tarvitaan ja on selvää, ettei se tapahdu itsestään. Toimimme niin kuin vastuullisen kansalaisen kuuluu toimia. Tästä syntyi Energiaremontti2015, kansanliike. Siihen ovat tervetulleita mukaan kaikki, jotka haluavat edistää uudenlaista energiapolitiikkaa, mutta se ei ole sitoutunut minkään yksittäisen järjestön, tai yrityksen, tai puolueen tavoitteisiin. Sen tekijöiksi on lähtenyt ihmisiä yhteiskunnan kaikilta osa-alueilta, kuten taiteilijoita, professoreita, poliitikkoja, opiskelijoita, graafikkoja, järjestötyöntekijöitä ja yrittäjiä. Kenellekään ei kampanjan toimesta makseta palkkaa, eikä edustustilejä ole.

Kampanjan pitkäjänteisen toiminnan takaamiseksi on myös perustettu yhdistys, mutta sen virallista, PRH:n rekisteröintiä vielä odotellaan. Toistaiseksi olemme siis avoin kansalaisten ja yhteisöjen yhteenliittymä, ja tällä haavaa yhteistyökumppaneita ja resursseja toimintaan haalitaan tarpeen mukaan, esimerkiksi tähän tapaan:

1. Innostunut ihminen, energiavelho Janne Käpylehto, joka on muuten aivan huippu tyyppi, keksii idean, että olisipa hauska järjestää tutustumisretki ja musakeikka tuulipuistoon. (Janne on muuten yksi harvoista suomalaisista, joka on onnistunut myymään NASAlle mitään!)
2. Janne saattaa mainita asiasta jossain kymmenistä energiaremonttia käsittelevistä keskusteluketjuista ja pistää tuulemaan. Bussiksi varataan BioBussi, Suomen ensimmäinen uusiutuvaa käyttävä pitkän matkan bussi.
3. Janne on yhteydessä Reino Nordiniin, jolle hän järjesti yleisön itse polkemat lavasähköt. Reino innostuu asiasta ja lupaa heittää keikan tuulivoimalan juurella – sähköt Jannen aurinkopaneelista.
4. Koska homma ei synny täysin ilman rahaa, Janne soittaa tuulipuiston omistavalle Tuuliwatille, että antakaapa hiukan rahaa, niin saadaan ehdokkaita paikalle ja Reino Nordin täräyttämään ikimuistoinen, Suomen ensimmäinen keikka voimalan juurella.
5. Tuuliwatti sanoo, että tottahan toki, ja lupaa maksaa suorat kulut, joita tulee käytännössä mm. kuljetuksesta, keikasta ja nakeista.
6. Janne alkaa myllyttää tapahtumaa sosiaalisessa mediassa omia ja energiaremontin kanavia pitkin ja bussi tulee täyteen. Toinenkin bussi tarvitaan ja eduskuntavaaliehdokkaita ilmoittautuu iso nippu.
7. Retki tehdään ja siitä twiitataan kymmeniä kertoja ja otetaan hienoja valokuvia, joita jaetaan sosiaalisessa mediassa.
8. Janne tekee keikasta lyhyen videon, jota saamme ihailla ja jakaa.
9. Ja kappas, moni uusi ihminen on kuullut viestimme!

Helppoa, kun uskaltaa!

Inhoa ja kauhua energiapoliittisilla areenoilla:
keskustelukulttuuri, on se jännä

Me Energiaremontissa koemme, että muutos tarvitaan, ja siksi loimme vision siitä, millainen Suomi voisi olla vuonna 2050. Itte tehtiin, koska sellaista tarvittiin, kyllä te tiedätte.

Kampanja käynnistyi runsas kuukausi sitten. Lyhyessä ajassa eturivin poliitikot – muun muassa neljän puolueen puheenjohtajat ja kahden varapuheenjohtajat – energia-alan tutkijat ja asiantuntijat, kansalaisjärjestöt, energiaremontista hyötyvät yritykset, ja muutkin, sekä ennen kaikkea sadat vapaaehtoiset ovat osallistuneet kampanjaan aivan ennennäkemättömällä tavalla. Tuhannet suomalaiset ovat vedonneet energiaremontin puolesta.

Kampanjan tavoitteista on myös väännetty julkisuudessa ja hyvä niin. Kampanja esittää rapsakasti, että Suomen olisi kannattavaa siirtyä nopeutetulla aikataululla kokonaan uusiutuvan energian käyttöön. Tanskan malliin.

Tästä ovat jotkut järkyttyneet ja jopa suuttuneet. Sen sijaan, että uusiutuvia vastustavat voimat pyrkisivät käymään keskustelua siitä, onko nykyinen politiikka kestävää tai kuinka uusiutuviin siirtyminen voitaisiin tehdä taloudellisesti kestävällä tavalla, on keskitytty esimerkiksi mollaamaan kampanjan tukijoita, käsitetty kampanja väärin tai ihan vain pyritty ohittamaan koko homma humpuukina.

Noh, ei se mitään. Meidän piikkiin mahtuu! Uudet asiat ja aloitteet hämmentävät. Me emme ole täällä pilaamassa maailmaa, syöksemässä Suomea ehdoin tahdoin lamaan, tai myymässä mummojanne, vaan ihan aidosti niin sanotusti isänmaan asialla. Meitä kiinnostaa tämän maan tulevaisuus, sen talous, hyvinvointi ja kyllä, sen energiapolitiikka. Meitä kiinnostaa katsoa eteenpäin ja nähdä haasteet asioina, jotka voidaan ratkaista. Me haluamme puhua tästä aikuisten tavalla ja julkisesti. Me teemme viestintämme ja kampanjamme positiivisella, keskustelevalla otteella. Loanheitto jäi meillä tarhaan. Puhumme asioista, ja tavoitteista, ja toivotamme kaikki mukaan miettimään, miten tämä homma tulevaisuudessa oikeasti kannattaa hoitaa.

Yhteisestihän on jo sovittu, ilmastolainkin myötä, että Suomen ilmastopäästöjä leikataan vähintään 80 % vuoteen 2050. Tämä käytännössä edellyttää fossiilisista polttoaineista luopumista. Energiaremontti-kampanjassa me esitämme oman näkemyksemme siitä, miten myös tämän tavoitteen toteutuminen fiksulla tavalla pitäisi varmistaa. Toivomme, että uusiutuvaan energiaan kriittisesti suhtautuvat esittävät omansa. Pelkkä muutoksen vastustaminen kun ei ole rakentavaa.

Ihan kiva, mutta kukas tässä nyt oikeasti on taustalla?

Jotkut ovat kysyneet, miksi kampanjaa tukevat juuri nämä ja nämä järjestöt, yritykset tai ehdokkaat. Keitä mukaan on sitten pyydetty? Kaikkia! Onko kysytty uusiutuvan energian yrityksiltä? Kyllä! Onko kysytty ympäristöjärjestöiltä? Kyllä! Onko kysytty muilta järjestöiltä ja yrityksiltä? Kyllä! Onko kysytty ehdokkailta? Kyllä! Onko kysytty Juha Sipilältä? Kyllä! Onko kysytty professoreilta? Kyllä! Onko kysytty yksittäisiltä kansalaisilta? Kyllä! Ja kysytään muuten kaikilta mahdollisilta tahoilta jatkossakin, koska voidaan. Tämä on kaikkien asia.

Ja mukaan on tultu, kukin tavallaan, ja se on hienoa. Jotkut ovat antaneet oman työpanoksensa, toiset tilojaan kokouskäyttöön, kolmannet luovuutensa, neljännet rahoitusta, esimerkiksi tuolle tuulivoimaretkelle. Monet ovat myös kieltäytyneet, ja sekin on ok. Energiaremontti on kansanliike niille, jotka haluavat muutosta. Sen tavoitteet ovat määritelleet ne ihmiset, jotka kampanjaa aktiivisesti tekevät.

Lopuksi

Muutos tulee, kun tarpeeksi moni ihminen sitä haluaa. Ennen kaikkea on tärkeintä, että asiasta keskustellaan, jotta voidaan sitten tehdä informoituja päätöksiä, ja asia onkin jo noussut hienosti esille. Kutsun mukaan kaikki, jotka haluavat sysätä Suomea kohti uusiutuvaa energiaa: teitä tarvitaan!

*

11003428_10155290156695052_192183213_oPiia Kuosmanen
kirjoittaja on vapaaehtoispohjalta Energiaremontin kampanjapäällikkönä toimiva (lähes valmistunut) teekkari, joka pitää poliittisesta satiirista ja jäätelöstä, myös talvella

Lue seuraavaksi:
Mikä Energiaremontti?


Vaadi energiaremonttia Suomeen

Haluan energiaremontin!
 Kyllä Ei

HALUAN SUOMEEN ENERGIAREMONTIN

5795
Haluaa energiaremontin

Sähköpostiosoitteiden käyttö