Aurinkosähköä kerrostaloon – helpompaa kuin uskotkaan?

Aurinkosähköä kerrostaloon – helpompaa kuin uskotkaan?

Kerrostaloasukaskin voi käyttää itse tuottamaansa aurinkoenergiaa. Tästä on todisteena Helsingin Herttoniemessä asuva Janne Käpylehto, joka asensi kerrostalon katolle paneelit oman asuntonsa sähköntuotantoa varten.

”Lähdin pari vuotta sitten testaamaan onnistuuko kerrostalossa aurinkosähkön rakentaminen. Onnistuihan se, varsin helposti”, kuvailee Käpylehto.

Nyt taloyhtiön katolla komeilee rivistö paneeleita, tarkalleen 14 kappaletta suomalaisen NAPS:n 250 watin paneeleita. Järjestelmä tuottaa vuositasolla kaiken sähkön Käpylehtojen kotiin.

Projekti rullasi eteenpäin varsin sutjakkaasti. Ensin Käpylehto haki asunto-osakeyhtiöltään lupaa aurinkosähköjärjestelmään. Hän kirjoitti selvityksen hankkeesta taloyhtiön hallitukselle ja yhtiökokoukselle.

”Muutamia tarkentavia kysymyksiä tuli taloyhtiössä esille ja sitten yhtiökokous antoi luvan. Vastaanotto oli kannustavaa.”

”Kirjoitin dokumentaation, josta selvisi mm. miten paneelit vaikuttavat muuhun sähkönkäyttöön, miten paneelit pysyvät katolla ja tehdäänkö läpivientejä”, Käpylehto kertoo.

Muutamia tarkentavia kysymyksiä tuli taloyhtiössä esille ja sitten yhtiökokous antoi luvan. Vastaanotto oli kannustavaa. Muutama taloyhtiön asukas kiinnostui enemmänkin paneeleista.

Käpylehto on energia-asiantuntija, mutta voiko tekniikasta ymmärtämätön asentaa aurinkopaneelit kerrostalon katolle. Käpylehto uskoo että voi ja on siksi valmis jakamaan taloyhtiölleen kirjoittamansa paperin muille, jotka harkitsevat aurinkoenergian käyttöönottoa taloyhtiössä.

Kuntien lupakäytännöissä on eroja

Saatuaan luvan taloyhtiöltään, Käpylehto lähestyi Helsingin kaupungin rakennusvalvontaa.

”Luvitus oli helppoa. Lähetin rakennusvalvonnalle pari sähköpostia. He totesivat, että en tarvitse toimenpidelupaa jos paneelit asennetaan lappeen suuntaisesti.”, sanoo Käpylehto.

Pääkaupunkiseudulla viranomaisilta pitää hakea toimenpidelupaa lähinnä silloin, jos asennus vaikuttaa keskeisesti kaupunkikuvaan.

”Itse paneelien asentaminen sujuu yrityksiltä jo rutiinilla.”

Kaikissa kunnissa rakennusvalvonnan kanssa asioiminen ei ole yhtä mutkatonta. On myös kuntia, joissa ei ole yhtäkään verkkoon liitettyä aurinkosähköjärjestelmää, joten monille virkamiehillekin asia on uusi.

”Esimerkiksi Tampereella käydään parhaillaan keskustelua, jotta aurinkopaneelien asentaminen olisi vaivatonta. Kuntien lupakäytäntöjä olisikin pikaisesti yhtenäistettävä”, vaatii Käpylehto.

Kolmas taho, josta lupa pitää saada on sähköverkkoyhtiö. Käytännössä paneelit asentava yritys tekee tämän, eli täyttää Energiateollisuus ry:n lomakkeen ja lähettää sen verkonhaltijalle, joka kuittaa että järjestelmän voi kytkeä. Itse paneelien asentaminen sujuu yrityksiltä jo rutiinilla.

”Laitteiden pihalle saapumisesta verkkoon kytkentään kului reilut 8 tuntia. Homma hoitui siis yhden työpäivän aikana”, kertoo Käpylehto.

Esteet pois aurinkosähkön pientuottajilta

Aurinkopaneelien hinnat ovat laskenet viimeisen viiden vuoden aikana jopa 70 prosenttia. Jos tavallinen kuluttaja haluaa katolleen avaimet käteen -periaatteella samanlaisen järjestelmän kuin Käpylehdolla, maksaa se 6000-7000 euroa. Paneelit maksavat itsensä takaisin reilussa kymmenessä vuodessa.

”Suomen kerrostaloasunnoissa on valtava mahdollisuus aurinkosähkölle, kunhan tuotettu sähkö hyödynnetään itse kiinteistössä eikä syötetä kehnolla hinnalla verkkoon.”

Käpylehto on kuitenkin ylimitoittanut järjestelmäänsä. Kesäpäivänä järjestelmä tuottaa 2-3 kertaa kulutuksen verran vuorokaudessa. Ylijäämäsähkön voi myydä sähköyhtiöille, mutta ne maksavat siitä kehnosti. Sähköä yksityisiltä ihmisiltä tai yhteisöiltä ostavien sähköyhtiöiden käytännöissä on myös eroja.

”Itse olen tyytyväinen Mäntsälän sähköön, joka tarjoaa ns. pankkisopimuksen. Se tarkoittaa että osto- ja myyntisähköllä on sama hinta, 5,7 c/kWh ja ylituotantoa voi hyödyntää pankista seuraavina kuukausina. Pankissa on euroja, ei kilowattitunteja.”, Käpylehto kertoo.

Käpylehdon aurinkosähköjärjestelmä on ollut käytössä vuoden verran ja hän on siihen hyvin tyytyväinen.

Käpylehdon taloyhtiössä pohditaan jatkossa miten aurinkosähköä voi hyödyntää laajemmin.

”Seuraava askel on saada taloyhtiö itse asentamaan paljon suurempi aurinkosähköjärjestelmä, josta kaikki asukkaat ja koko kiinteistö voisivat hyötyä. Suomen kerrostaloasunnoissa on valtava mahdollisuus aurinkosähkölle, kunhan tuotettu sähkö hyödynnetään itse kiinteistössä eikä syötetä kehnolla hinnalla verkkoon”, sanoo Käpylehto.

Tässä avuksi tulee takamittarointi, eli asunto-osayhtiö asennettuaan ja maksettuaan järjestelmän, mittaroi ja laskuttaa aurinkosähköä osakkailta kunkin kulutuksen mukaan. Näin nostetaan hurjasti järjestelmän kannattavuutta, kun katolta tuleva sähkö voidaan todella hyödyntää itse kiinteistössä.

”Tässä onkin sähköyhtiöille mainio haaste kehitellä aivan uudentyyppinen, molempia osapuolia tyydyttävä liiketoimintamalli”,  vaatii Käpylehto.

Mia Paju

Käydäänkö hommiin kuten Käpylehto? Jaa nyt ainakin!Vaadi energiaremonttia Suomeen

Haluan energiaremontin!
 Kyllä Ei

HALUAN SUOMEEN ENERGIAREMONTIN

5795
Haluaa energiaremontin

Sähköpostiosoitteiden käyttö